Een nieuwsbrief over stress? Kan dat nog iets nieuws opleveren dan?
Er is al zoveel over geschreven en er is veel over bekend.
Toch wil ik er iets over kwijt.
Veel van mijn coachklanten (coachees) hebben stress, ontwikkelen stress of ze hebben het erover.
Eerst de definitie: stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen.
Stress is ook de angst voor het onbekende, het verlies van controle, maar het kan ook de angst zijn om er niet bij te horen, om te falen en ook angst voor sociale contacten. Ben ik nog wel goed genoeg en wat vindt de ander van mij?
Er zijn mensen die heel snel stress ervaren, anderen minder of zelfs helemaal niet.
Dat kan met van alles te maken hebben; hoe je bent opgegroeid, wat jouw overtuigingen zijn, hoe je leven tot nu toe is verlopen, hoe anderen naar je kijken en in welke mate jij je dit aantrekt. Maar ook het soort werk wat je doet en hoe je de balans tussen werk en privé hebt georganiseerd.
Als je veel en te lang stress ervaart kan dit leiden tot overspannenheid en ligt uitval van je werk, maar ook van veel andere, vaak gewone dingen, op de loer.
Om dat te voorkomen of het te herkennen, moet je jezelf (leren) kennen en accepteren wat er met je aan de hand is. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk.
Dus ga je soms te ver door en eis je teveel van jezelf, met alle gevolgen van dien.
Kortdurende stress is helemaal niet erg, dat kan zelfs goed zijn voor je scherpheid en prestaties en de wijze waarop je je ergens voor inzet.
Maar langdurige stress kan erg ongezond worden en kan dus leiden tot fysieke en geestelijke klachten met overspannenheid of zelf burn-out als gevolg.
Bij een burn-out is je hele energiesysteem verstoord en kun je letterlijk lusteloos op de bank zitten of in je bed liggen en niet voor eventjes.
Dus wees scherp op de signalen die je ontvangt van je lichaam en van je gedachten. Hoe reageren anderen op je en hoe is het met je humeur, je nachtrust, je ontspanning?
Zoals gezegd gaat het vaak met mijn coachees over deze signalen en wat je er aan kan doen.
Dat is ook waarom ik bijna al mijn coachsessies start met het verkrijgen van inzicht in het totale plaatje en dat ik niet alleen maar kijk naar de specifieke coachvraag.
Bijna altijd hangt de coachvraag samen met andere gebeurtenissen of situaties in je leven.
Met het visualiseren, door middel van het tekenen van een levenswiel, kun je zien waar je nog meer aan zou kunnen werken om in balans te komen.
Meestal krijg je hierdoor nieuwe inzichten in jezelf, meer kennis over in hoeverre je vatbaar bent voor stress maar vooral ga je ontdekken hoe je stress kunt beteugelen en voorkomen.
In deze vreemde (corona) tijd van meer thuiswerken, digitaal vergaderen, minder sociale contacten, kinderen die je moet helpen om thuis te leren, minder mogelijkheden om te sporten of uit te gaan ligt stress nog sneller op de loer.
Ik kan je helpen dat te voorkomen of hoe je er mee om kunt gaan.
Dus herken je signalen of wil je voorkomen dat je in de toekomst last gaat ervaren neem dan eens contact met mij op.
Naast de nodige kennis op het gebied van stress en burnout heb ik ook als breincoach ervaring in hoe gebeurtenissen of gedragingen effect hebben op je hele systeem. Wat doet je brein met je lichaam en andersom?
Dat leren inzien is een ontdekkingsreis die je met ColumbusCoaching kunt ervaren.
Januari 2021